Neticle Wiki

Megmutatjuk mit gondol a Web!

Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


automatikus_velemenyelemzes

Automatikus véleményelemzés

A Neticle automatikusan véleményelemzi a megtalált tartalmakat. Minden említés kap egy pontszámot, ún. véleményindexet, amely jelzi, hogy a szöveg mennyire pozitív, negatív vagy 0 pont esetén semleges a vizsgált kulcsszóra vonatkozóan. A pontszámot a szövegben előforduló, kulcsszóra vonatkozó kifejezések adják, például a nagyon jó +3 pontot, míg a viszont nem működik kifejezés -2 pontot ér egy találatban, így összesen 1 pontot kap a szöveg, ami enyhén pozitív véleménynek számít.

A számszerűsítés alapja az egyik legpontosabb magyar nyelvre készített saját véleményelemző algoritmus, amely 75-85%-os pontossággal képes megállapítani egy említés véleményindexét. (Összehasonlításképpen a jelenlegi kutatási tapasztalatok alapján két különböző ember ugyanazon nagy szöveghalmazon végzett véleményértékelései legfeljebb 82%-ban egyeznek meg az emberi szubjektivitás miatt, de inkább a 70-75%-os mértékű azonosság a jellemző.)

A korábbi magyar nyelvre készült véleményelemző megoldások nem voltak elég pontosak ahhoz, hogy alkalmasak legyenek üzleti felhasználásra. A Neticle véleményelemző algoritmusa új megközelítést alkalmaz:

  • a véleménymérésünk alapja a véleményszavak és komplex vélemény kifejezések felismerése
  • algoritmusunk a tagadás szinte valamennyi formáját felismeri
  • jellemző idiómák, hasonlatok, metaforák és kifejezések kezelésével javul a pontosság
  • a jellemző ironikus megnyilvánulások is kezelhetők

A pontszámozott említések folyamatos összegzésével (kumulálásával) ún. véleményárfolyamot (WOI - Web Opinion Index) alkot a rendszer. A véleményárfolyam a Neticle saját mutatója, amely egyetlen dinamikusan változó mutatószámmal fejezi ki a web véleményét. Ha egy pozitív hangvételű írás jelenik meg az interneten a monitorozott témával kapcsolatban, akkor a véleményárfolyam növekszik, ha pedig negatív írás kerül ki a webre, akkor ez az érték csökken. A véleményárfolyam összevethető múltbéli adatokkal és a megfigyelt versenytársak statisztikával is.

automatikus_velemenyelemzes.txt · Utolsó módosítás: 2014/06/06 14:41 szerkesztette: annasudi