Neticle Wiki

Megmutatjuk mit gondol a Web!

Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


napi_velemenyindex

Napi véleményindex

Alkalmazás bemutatása

A Napi véleményindex grafikon megmutatja, hogy az adott időszakban az adott kulcsszavak milyen megítéléssel jelentek, napi bontásban. Fontos különbség a napi véleményindex és a véleményárfolyam között, hogy a Véleményindexen minden egyes nap önálló időintervallumként jelenik meg, tehát az előző napok eredményei nem befolyásolják az adott nap kulcsszó-polaritását.

A gomb a napi véleményindex lineáris trendjét mutatja, így egyértelműen látszik, hogy a megítélés csökkent vagy növekedett a vizsgált időszakban.

Az gomb az egyes kulcsszavakra vonatkozó napi véleményindex átlagát mutatja, így megállapítható, hogy a vizsgált kulcsszó megítélése hogyan viszonyul a piac többi szereplőjéhez. A színezett rész az említésfolyamok alakulásának trendjét mutatja.

A grafikon másik, oszlopos nézete a gombra kattintva jeleníthető meg.

Egyedi Beállítások

Az napi véleményindex grafikon esetében egyedi módon tudja beállítani, hogy a kapcsolódó események és célok megjelenjenek a grafikonon. Emellett a kumulatív gyakoriságot is ábrázolni tudja, amivel láthatóbbá válik a terjedés trendje.

Az is egyedileg beállítható, hogy a grafikonon milyen polaritású találatok látszódjanak a kiválasztott kulcsszóval (vagy kulcsszavakkal) kapcsolatban, emellett tudja tartalomtípus és a szerzők neme alapján is alakítani a grafikont.

Lefúrási lehetőség és visszalépés grafikonban

A grafikon pontjaira kattintva a rendszer kilistázza a leggyakoribb kifejezéseket polaritással együtt; a Kifejezések, illetve az Tartalmak alkalmazás pedig egy kattintással elérhető. Az így megjelenített alkalmazásból pedig a ikonnal lehet visszalépni az eredeti grafikonhoz.

Elemzési példa

A Napi véleményindex jelen esetben azt mutatja meg, hogy miként alakult nap mint nap az Apple, Nokia és Samsung megítélése az adott időszakban.

Az Apple esetében magas véleményindex-vel történő indulást látunk, tehát február végén sok pozitív tartalom jelent meg vele kapcsolatban; majd viszonylag stagnáló, semleges vélemény jellemzi a hónapot egy kiugrással, március 18. környékén. Mindkét kiugróan magas érték 1-1 facebookon meghirdetett nyereményjáték eredménye, mivel a nyeremény mindkét esetben Apple termék volt.

A Samsung szintén magas véleményindex-vel indította a vizsgált időszakot, de az Apple-lel ellentétben nem rajzolható ki semmilyen egyirányú dinamika, a megítélés folyamatosan változik, azonban jellemzően pozitív irányba leng ki a mérleg. Ezek a kiugró értékek elsősorban a Samsung új piacra dobott NX30-as fényképezőgépének köszönhetőek, a termék nagyon jó értékelést kapott az online médiában.

A Nokia az előzőekhez hasonlóan viszonylag magas véleményindex értékkel szerepelt az adott időszak elején, majd ez az érték a 0 irányába csökkent, majdnem az egész időszakban a semleges megítélés volt a Nokiával kapcsolatos tartalmakra a jellemző. Kivételt képez a március 10-17 közötti szűk hét, amikor a véleményindex jelentősen megugrott, március 12-én magasabb volt, mint a másik két termék bármely napi véleményindex értéke az időszakban. Ez a kiugró érték az Apple-hez hasonlóan egy nyereményjátékhoz köthető, ahol a nyertes egy Nokia Lumia 1020 büszke tulajdonosa lehet.

napi_velemenyindex.txt · Utolsó módosítás: 2014/07/28 14:38 szerkesztette: annasudi