Neticle Wiki

Megmutatjuk mit gondol a Web!

Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


tartalomfigyelesi_modszertan

Tartalomfigyelési módszertan

A Neticle tartalomgyűjtő megoldása fél órán belül megtalálja és feldolgozza a magyar weben megjelenő új tartalmakat. A rendszer a magyar nyelvű hírportálokat, blogokat, fórumokat, nyilvános Facebook bejegyzéseket, Twitter és Google+ posztokat vizsgálja, emellett pedig fél óránként visszatér a leglátogatottabb magyar hírportálok címlapjaira, amelyeket külön címlap tartalomtípusként is megkülönböztet.

A cikkek, illetve a fórum- és blogbejegyzések is fel vannak osztva fő tartalomra és hozzászólásokra, így a hozzászólások (kommentek) önálló tartalomtípus kategóriát alkotnak. A megtalált tartalmak elérhetőek a rendszerben, és a felhasználók tetszőlegesen rendezhetik vagy szűrhetik őket.

A Neticle megadott kulcsszavakhoz keresi meg a kapcsolódó webes említéseket. Annak érdekében, hogy csak a releváns találatok kerüljenek be a rendszerbe, többféle paraméter is rendelhető a kulcsszavakhoz. (ezeket rendszerint a Neticle szakértői állítják be):

Szinonimák: a kulcsszóhoz kapcsolódó összes lehetséges szinonima, írásmód, gúnynév, jellemző elírás. Ha ezek bármelyike előfordul a szövegben, akkor beszélünk találatról. Például: samsung, Samsung, SAMSUNG, szamszung, stb.

Kizáró szavak (nem kötelező megadni): ilyen szavak előfordulása esetén a találat nem tartozhat a kulcsszóhoz, akkor sem, ha valamelyik szinonima szerepel benne. Például márka vagy vállalat említések közül kizárhatóak a tőzsdei említések az árfolyam, BUX, záróár, stb. kizáró szavak segítségével.

Lazán kapcsolódó (Spam) szavak (nem kötelező megadni): ilyen szavak előfordulása esetén a találat lazán kapcsolódónak minősül, így nem tartozik a fő találatok közé, de előhívható a rendszerből. Például az MKB Bank találatai közül a veszprémi kézilabda csapattal kapcsolatosakat érdemes lazán kapcsolódóként kezelni, a következő Spam szavak megadásával: veszprém, Veszprém, meccs, kézilabda, stb.

Szűrő szavak (nem kötelező megadni): egy szöveg csak akkor lehet találat, ha a megadott szűrőszavak valamelyike szerepel benne. Ez jól alkalmazható tematikus kulcsszavak felépítéséhez, például egy Adidas futás kulcsszó kialakításához, ahol a szinonimák az adidas, Adidas, ADIDAS, míg a szűrőszavak a futó, futás.

Valamennyi találat esetén fel van tüntetve a keletkezési idő és az eredeti forrás, amely egy kattintással elérhető. Ahol lehetséges, ott a szerző felhasználói neve is meg van jelenítve.

A Neticle a találatokban vastagítással emeli ki a fontos szövegrészleteket, hogy gyorsítsa azok áttekintését. (Fontos szövegrészletnek minősül az a mondatrész, amelyikben szinonima fordul elő, vagy ahhoz szorosan kapcsolódik a mondatrész).

A hasonló találatokat egymás alá rendezi a rendszer, hogy egy tartalmat ne kelljen többször elolvasni, és könnyebb legyen a terjedés áttekintése.

tartalomfigyelesi_modszertan.txt · Utolsó módosítás: 2014/06/17 13:50 szerkesztette: annasudi