Neticle Wiki

Megmutatjuk mit gondol a Web!

Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


velemenyarfolyam_grafikon

Véleményárfolyam grafikon

Alkalmazás bemutatása

A véleményárfolyam azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban hogyan alakul adott kulcsszó (vagy kulcsszavak) megítélése a magyar weben. A rendszer úgy kalkulálja a véleményárfolyamot, hogy összeadja folyamatosan az említések véleményindexét. A véleményárfolyam hasonlóan értelmezhető, mint a részvényárfolyam: az emelkedése az internetezők pozitív hangulatát, míg csökkenése az internetezők negatív hangulatát fejezi ki a kulcsszóval kapcsolatban.

A véleményárfolyam grafikonon megjeleníthetőek különböző trendek, ezek a grafikon jobb oldalán elhelyezkedő menüből érhetőek el.

A gomb a véleméyárfolyam lineáris trendjét mutatja, így egyértelműen látszik, hogy a megítélés csökkent vagy növekedett a vizsgált időszakban.

A gomb az egyes kulcsszavakra vonatkozó véleményárfolyam átlagát mutatja, így megállapítható, hogy a vizsgált kulcsszó megítélése hogyan viszonyul a piac többi szereplőjéhez. A színezett rész a véleményárfolyamok alakulásának trendjét mutatja.

Egyedi beállítások

A véleményárfolyam grafikon esetében egyedi módon tudja beállítani, hogy a kapcsolódó események és célok, valamint a relatív véleményárfolyam is megjelenjen a grafikonon. Ez utóbbi segítségével objektívebben összevethetővé válik a jelentősen eltérő említési gyakoriságú kulcsszavak online megítélése. A relatív véleményárfolyam lényegében az említésszámmal normált véleményárfolyam, melynek aktuális értéke mindig az adott egységnyi időszakra – órára – vonatkozó véleményindexnek a kapcsolódó említések számával elosztott értéke. Egyedi beállítások segítségével továbbá tartalomtípus és a szerzők neme alapján is lehet alakítani a véleményárfolyam grafikonját.

Lefúrási lehetőség és visszalépés a grafikonban

A grafikon bármely pontjára kattintva a rendszer kilistázza a leggyakoribb kifejezéseket, és a Kifejezések, illetve az Említések alkalmazás egy kattintással elérhető. Az így megjelenített alkalmazásból pedig a ikonnal lehet visszalépni az eredeti grafikonhoz.

Értelmezési példa

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy miként alakul az Apple, a Samsung valamint a Nokia cégeknek és termékeiknek a megítélése az elmúlt 30 napban.

Az Apple megítélése pozitív irányba változott február végén, köszönhetően egy facebookon meghirdetett nyereményjátéknak, aminek fődíja egy Apple iPad AirNokia volt. Mivel a játékot sokan megosztották a közösségi oldalon, rengeteg megjelenést generált és felfelé tolta az Apple megítélést. A hónap további részében az Apple céggel és termékekkel kapcsolatban jellemzően semleges tartalmak jelentek meg.

A Nokia megítélése március 12-16 között nagyon megugrott, ami csak úgy, mint az Apple esetében egy facebookon terjesztett nyereményjáték eredménye volt, a nyertes egy Nokia Lumia 1020 mobiltelefont tudhatott magáénak. A vizsgált időszak további részében a Nokiával kapcsolatban is inkább a semleges tartalmak voltak jellemzők.

A Samsung cég és termékek megítélése mutatja a legkiegyensúlyozottabb pozitív megítélés növekedést, stagnálás csak március legelején volt látható. Jelentős növekedés március 5-10 között történt, aminek oka a számos social médiában, fórumokon valamint cikk formájában megjelenő pozitív vélemény volt az új Samsung NX30-as fényképezőgép kapcsán. Ez a téma a hónap további részében is pozitív tartalmakat eredményezett, habár már nem olyan kiemelkedő mennyiségben és minőségben.

velemenyarfolyam_grafikon.txt · Utolsó módosítás: 2014/07/28 14:27 szerkesztette: annasudi